perjantai 7. tammikuuta 2011

Elämänkatsomustietoa alakoulussa IV

Keskusaihe Lapsia eri kulttuureissa jatkuu.

Lähteet:
  • Kulttuurien käsikirja, WG -96.
  • Maailman lapset, Helsinki Media -95.
  • SPR:n ja Unicef:in nettisivut.


Viikko 2 Etelä-Amerikka, latinalainen Amerikka

Päivänavaus: uuden vuoden vietto muissa maissa (Aamulehti 31.12. 2010)

Esim. Kolumbiasta tulee adoptiolapsia Suomeen, koska katolinen kirkko ei hyväksy aborttia. Keskustelemme tästä.

Etsin maisemakuvia eri puolilta Etelä-Amerikkaa. Pukeutuminen vaihtelee eri alueilla, piirrämme ponchon ja panhuilun. Kuuntelemme vaikkapa El condor pasan netistä. Kulttuurien käsikirjasta löytyy satu.

Viikko 3 Afrikka

Unicefin ja SPR:n sivuilta löytyy videoita esim. Mosambikista (Maleenan koulu) ja Etiopiasta (Pyöräillen tartuntatauteja vastaan). Afrikkalaisuutta ei voi niputtaa, vaan täytyy esitellä erilaisia asumismuotoja ja elintasoja. Maailman lapset –kirjasta löytyy kuva 12 lapsesta Afrikan eri valtioista.

Tutustumme meille outoihin ruokakasveihin, kuten maniokkiin, maissiin ja hirssiin, sekä afrikkalaisiin ruokailutapoihin. Afrikkalaisesta kuvataiteesta ja musiikista on helppo löytää esimerkkejä, esim. Musiikin aika 1-2 Funga alafia ja afrikkalainen satukin löytyy Kulttuurien käsikirjasta.

Viikko 4 Etelä-Aasia

Alue on herkkä erilaisille luonnonkatastrofeille, kuten tulvat, kuivuus, tsunami. Keskustelemme siitä, miten niihin voisi paremmin varautua. Unicefilla on videot Latrin päivä Laosissa 1-2. Ne kestävät yhteensä n. 15 minuuttia.

Intialaiset jumalat ja kastilaitos, uskonnon vaikutus aterioihin. Kulttuurin käsikirjan satu. Harrastan bollywood-tanssia, joten voin sommitella yksinkertaisen tanssin meille.


Viikko 5 Kiina

Guo Shuang, lasten määrä perheissä. Mietimme mitä hyviä/huonoja puolia on lasten määrän säännöstelyssä. Taolaisuuden voimat Jin ja Jang, vuoden juhlia, kiinalaiset hautajaiset, kiinalainen satu. Harjoittelemme kiinalaisia kirjoitusmerkkejä.

Viikko 5 päivänavaus: saamelaiset 6.2.

Japani Daisuke. Japanissa on vaativa koululaitos. Mitä hyvää/huonoa siinä on? Meillä on koulussa japanilaisia matikan kirjoja, tarkastelemme niitä. Voimme kirjoittaa tanka-runon ja tehdä yksinkertaisen origamin. Myös manga-kulttuuri on tutustumisen arvoista.

Viikko 6 Australia

Rosita, aboriginaalityttö. Australian kohdalla kertaamme jälleen käsitteen alkuperäiskansa ja tutustumme aboriginaalien elinoloihin, tapoihin ja taiteeseen. Netistä löytyy esim. Jeremy Donovan didgeridoon soittoa ja aboriginaalien tanssia. Australia on myös erikoisten eläinten maanosa.

Jälkimmäisillä tunneilla alamme käsitellä Nuorten lakikirjaa, Talentum 2003. Kirja on jaettu ”keisseihin”, mutta jos asia tuntuu olevan kolmasluokkalaisille liian vaikeaa, keksin jotakin jatkopuuhailua edellisen tunnin asiasta. Alueen taiteesta tai biologiasta löytyy varmasti jotakin työstettävää.

Viikot 7-8

Pysymme vielä keskusteemassa. Voimme leikkiä eri maiden leikkejä, opetella tervehtimistä eri tavoin ja eri kielillä. Voimme valmistaa kiinalaisen aterian ja ruokailla puikoilla. Sopivassa suojasäässä voisi rakentaa iglun koulun pihaan ja lopuksi mennä perinteiseen suomalaiseen laskiaismäkeen! Kerron näistä viikoista vielä tarkemmin tuonnenpana.

Satu Arjanne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti